Pagina wordt geladen ...
Thuiszorg met een sociaal karakter

Ontstaan Thuiszorg Gezellig

Als initiatiefnemers van Thuiszorg Gezellig hebben wij, Berend en Marcel, allebei een achtergrond die niet direct iets met de thuiszorg te maken heeft. Wel komen wij via onze directe omgeving vaak in contact met de zorg. Zo hebben wij beiden een vrouw die in de zorg werkzaam is en hebben we beiden ook nog naaste familieleden die werken in de thuishulp en thuiszorg. De vele nieuwsberichten over de PGB en de WMO waren de aanleiding dat Berend aan Marcel vertelde over zijn eigen opa. Die was vanwege ouderdom en ziekte afhankelijk van thuiszorg en thuishulp. Natuurlijk kwamen de kinderen en kleinkinderen wel op bezoek, maar die hebben ook een eigen leven met werk, school en vele andere verplichtingen. Opa zit daarom het grootste deel van de week alleen thuis, want oma is helaas al overleden. Opa keek altijd uit naar het bezoek van de huishoudelijke hulp. Natuurlijk maakte zij het huis schoon en werd er hard gewerkt, maar ze nam ook altijd de tijd voor een kop koffie en een praatje met opa. Hier leefde opa dan ook altijd naar toe. Alle kinderen en kleinkinderen wisten van deze hulp, want opa zei hier vaak iets over of hij had extra lekkere koeken besteld bij de bakker, voor bij de koffie (met de hulp).

Een vaste hulp vinden mensen fijn

Maar, af en toe kon de vaste hulp niet en dan kwam er vervanging. Het huis bleef zo wel schoon, maar opa had niet met iedereen een klik. Dat hoort erbij. Maar wat er niet bij hoort is dat na een aantal jaren de hulp steeds minder tijd kreeg voor een kop koffie en het gezellige praatje. De huishoudelijke taken moesten in steeds minder tijd uitgevoerd worden en de planning werd steeds krapper, door naar de volgende klant. Opa vond dit heel jammer, maar niemand kon er wat aan doen werd aan de kinderen verteld.

Wel tijd voor dat gezellige kopje koffie of thee

Marcel herkende dit van zijn opa. Waarom was dit eigenlijk zo gekomen en hoe zou dit anders kunnen, vroegen wij ons af. Er zijn toch genoeg mensen die wel een leuke (bij)baan als hulp willen? Bijvoorbeeld mensen met kinderen die naar school gaan en voor de kinderen thuis blijven, maar die wel onder schooltijd als huishoudelijke hulp aan de slag willen? Wij vroegen ons af of we deze twee groepen, de thuishulpen en de ouderen die thuishulp nodig hebben, niet bij elkaar kunnen brengen. Hieruit is eigenlijk het huidige Thuiszorg Gezellig ontstaan. De naam is een direct gevolg van wat wij vinden wat in het hedendaagse zorg klimaat ontbreekt: Gezelligheid! 

Ons verhaal is uw verhaal

Veel ouderen bevestigen op dit moment ons dat juist het sociale aspect, juist die gezelligheid, zo gewaardeerd wordt en dat het zo jammer is dat dit tegenwoordig niet of nauwelijks meer lijkt te kunnen. Wij zijn verheugd dat ons idee zo goed ontvangen wordt door zowel de cliënt die de afgelopen jaren het stukje gezelligheid heeft gemist, maar ook de thuishulpen die graag actief willen zijn en ook net dat beetje meer willen bieden, Gezelligheid!

Mocht u eens met ons van gedachten willen wisselen over onze filosofie en wat dat voor u als (toekomstig) cliënt of organisatie kan betekenen? dan nodigen wij u graag uit om een gezellig kopje koffie of thee met ons te drinken.

Marcel & Berend